FÚRÓ- CSAVAROZÓ GÉPEK - TÉNYEK ÉS HIEDELMEK

Készítette: Grupa Topex Kategóia: Hasznos tanácsaink Dátum: Hozzászólások: 0 Látta: 209

AKKUS FÚRÓ-CSAVAROZÓ - TÉNYEK ÉS HIEDELMEK

Akkus fúró-csavarozó - tények és hiedelmek Akkus fúró-csavarozó - tények és hiedelmek

Alig néhány évvel ezelőtt még az akkumulátoros fúró-csavarozók (a hálózati fúrógépekkel összehasonlítva) viszonylag drága és kevésbé hatékony kéziszerszámok voltak. Gyenge akkumulátorok, a készülék szerény teljesítménye és a fúrófej alacsony fordulatszáma miatt a barkácsolók nem igen akartak ilyen gépet beszerezni műhelyükbe. Akik viszont a vétel mellett döntöttek, komoly kiadásra kellett felkészülniük.


Az útmutatónak megfelelően végzett teljes lemerítéssel és újratöltéssel jelentősen megnövelhető az akkumulátor élettartama.

Manapság az akkumulátoros fúró-csavarozókat sok helyütt alkalmazzák a ház körüli munkáknál és építkezéseken is.

Jelenleg sokféle műszaki megoldással gyártott, és árban elérhető fúró - csavarozót kínálnak, amelyek közül könnyen választhatunk az egyéni igényeink szerint.Az alábbiakban néhány gyakorlati tanács, amelyeket betartva a fúró- csavarozó hosszú időn keresztül szolgálhat örömünkre.

Lehet vele betont fúrni?

Némelyik fúró-csavarozón van ütve fúró funkció is, amely beton, tégla vagy kő fúrására is alkalmassá teszi. Viszont ilyen kemény anyagokhoz még ma sem célszerű egy fúró-csavarozót folyamatosan használni. A kemény betonokkal még egy jó fúrógép sem képes mindig megbirkózni. Ezért a betonfúráshoz továbbra is nagyon ritkán használnak fúró-csavarozót.

Akkor mit fúrhatok vele?

A fúró-csavarozó sokoldalú gép. A fán kívül megbirkózik a széles körben alkalmazott építőanyagok megmunkálásával is, amelyek az építőiparban, különösen a családi házak építésénél használhatók jól. Vonatkozik ez az ikersejt téglára, gázbetonra, szilikát téglára, gipszkarton lapokra. De emellett figyelni kell a fúrószár megfelelő (anyagfajta szerinti) kiválasztására is.

 ”Az akkumulátor biztosan hamar lemerül”

A dolog korántsem ilyen egyértelmű. Mivel a modern fúró-csavarozók akkumulátorai elérhetik a 2 Ah teljesítményt és a 24 V feszültséget, ezért igen hatékonyak. A választott modelleknél a készlethez mellékelt tartozék 2 db akkumulátor és egy gyorstöltő is (az akku 0,5-1,5 óra alatt feltölthető), ami lehetővé teszi a folyamatos munkát. Érdemes megjegyezni, hogy az akku teljesítménye függ a fúró-csavarozó igénybevételétől is, amelynek munka közben kitesszük. Több, mint valószínű, hogy az akku hosszabb ideig fog működni egy feltöltéssel, ha 4 x 40-es facsavarokat csavarozunk fenyő deszkába, mint amikor 10 mm-es furatokat fúrunk kemény idomacélba.

 Hogy lehet növelni az akku élettartamát?

Az akkumulátor megfelelő gondozása kulcsfontosságú. Az útmutatónak megfelelő teljes lemerítéssel és újratöltéssel az akku élettartama jelentősen megnövelhető.

Ezzel kapcsolatos részletes információ minden esetben a gépek használati utasításában található, vagy közvetlenül a gyártónál is elérhető.

 Az akkumulátoros fúró-csavarozó „sokkal gyengébb" a fúrógépnél.

A „sokkal” ez esetben túl erős kifejezés. Természetesen nehéz azt elvárni, hogy egy kb. 18 V feszültségű akkuról használt berendezés erősebb legyen a 230 V -os hálózatról működő gépnél. De a modern fúró-csavarozók a mechanikus áttételeknek és a hatékony akkumulátoroknak köszönhetően remekül megbirkóznak a legtöbb olyan munkával, amelyet eddig csak a vezetékes fúrógépek voltak képesek elvégezni. Viszont sokat jelenthet a vezeték nélküli áramellátás, ami sok esetben verhetetlen érvnek számít.

Megjelölt cikkek

Hozzászólások

Írjon hozzászólást